Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie voor een hypotheek als starter?

Als starter kan het verkrijgen van een hypotheek al een uitdaging zijn, maar als je ook nog eens een BKR-registratie hebt, kan het nog moeilijker worden. Een BKR-registratie kan namelijk gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die je kunt krijgen en de hypotheekrente die je moet betalen. In dit artikel zullen we ingaan op de gevolgen van een BKR-registratie voor het verkrijgen van een hypotheek als starter en geven we praktische tips om je kansen te vergroten.

 Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie is een notering in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit register houdt bij welke kredieten (zoals leningen en creditcards) je hebt afgesloten en of je deze op tijd hebt terugbetaald. Hierdoor krijgen kredietverstrekkers inzicht in je financiële situatie en betalingsgedrag.

Er zijn verschillende soorten BKR-registraties. Een positieve registratie geeft aan dat je een krediet hebt afgesloten en deze netjes op tijd aflost. Dit is in principe geen probleem bij het aanvragen van een hypotheek. Een negatieve registratie, zoals een achterstandscodering of een herstelcodering, geeft aan dat je problemen hebt gehad met het terugbetalen van een krediet. Dit kan wel invloed hebben op het verkrijgen van een hypotheek als starter.

Een achterstandscodering krijg je als je meer dan 120 dagen achterloopt met het aflossen van een krediet. Een herstelcodering krijg je als je een achterstand hebt gehad, maar deze hebt ingelopen. Ook al heb je de achterstand ingelopen, een herstelcodering kan nog steeds gevolgen hebben voor het verkrijgen van een hypotheek als starter.

Gevolgen van een BKR-registratie voor hypotheekaanvraag

Een BKR-registratie kan gevolgen hebben voor het verkrijgen van een hypotheek als starter. Geldverstrekkers willen namelijk zekerheid hebben dat je de hypotheek op tijd en volledig terugbetaalt. Een negatieve BKR-registratie kan daarom invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen en de rente die je moet betalen.

Bij een negatieve BKR-registratie kan het zijn dat je minder hypotheek kunt krijgen dan je eigenlijk zou willen. Ook kan het zijn dat je een hogere rente moet betalen, omdat geldverstrekkers meer risico lopen bij het verstrekken van een hypotheek aan iemand met een negatieve BKR-registratie. Dit kan uiteindelijk leiden tot hogere maandlasten.

Het is daarom belangrijk om vooraf goed te informeren bij verschillende geldverstrekkers wat de mogelijkheden zijn met een BKR-registratie. Zo kun je een realistisch beeld krijgen van wat je kunt lenen en tegen welke rente. Het is ook mogelijk om een hypotheekadviseur in te schakelen die je kan helpen bij het vinden van de juiste geldverstrekker en hypotheek die bij jouw situatie past.

BKR-registratie verwijderen

Als je een BKR-registratie hebt, kun je deze niet zomaar laten verwijderen. Er zijn wel manieren om de impact van de registratie te verminderen of de registratie te laten verwijderen als deze onterecht is.

Als je een negatieve BKR-registratie hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de achterstallige betaling(en) in te halen en eventuele openstaande schulden af te lossen. Na het volledig aflossen van de schuld zal de registratie als ‘afgehandeld’ worden gemarkeerd. De registratie blijft echter nog 5 jaar zichtbaar in het CKI. Na deze 5 jaar wordt de registratie automatisch verwijderd.

Als de BKR-registratie onterecht is, kun je contact opnemen met de kredietverstrekker of het BKR om te vragen om de registratie te laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je de betaling wel op tijd hebt voldaan, maar deze om een of andere reden niet correct is verwerkt. Het is dan belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen en dit aan te leveren bij het BKR of de kredietverstrekker.

Het is dus erg belangrijk om tijdig betalingen te verrichten en informatie te controleren om zo een negatieve BKR-registratie te voorkomen of te verminderen. Dit kan uiteindelijk de kansen op het verkrijgen van een hypotheek als starter vergroten.

Tips voor starters met een BKR-registratie

Het verkrijgen van een hypotheek als starter met een BKR-registratie kan een uitdaging zijn, maar er zijn een aantal praktische tips die je kunt volgen om je kansen te vergroten:

Breng je financiële situatie in kaart: Maak een overzicht van je inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Hierdoor krijg je een beter beeld van je financiële situatie en kun je laten zien dat je verantwoordelijk met geld omgaat.

Zorg voor een positieve bankhistorie: Laat zien dat je betrouwbaar bent door op tijd je rekeningen te betalen en zo min mogelijk rood te staan. Dit kun je laten zien door je bankafschriften van de afgelopen maanden te overleggen bij de hypotheekaanvraag.

Bereid je voor op de hypotheekaanvraag: Verdiep je in de verschillende hypotheekvormen en de voorwaarden van geldverstrekkers. Zo kun je gericht op zoek gaan naar een hypotheek die past bij jouw situatie en kun je laten zien dat je goed voorbereid bent.

Schakel een hypotheekadviseur in: Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het vinden van een geschikte hypotheekverstrekker en hypotheekvorm. Bovendien kan een hypotheekadviseur je begeleiden bij de hypotheekaanvraag en eventuele vragen van de geldverstrekker beantwoorden.

Overweeg om een lagere hypotheek aan te vragen: Als je een BKR-registratie hebt, is het mogelijk dat je minder hypotheek kunt krijgen dan je eigenlijk zou willen. Overweeg daarom om een lagere hypotheek aan te vragen of te kijken naar goedkopere woningen.

Conclusie

Een BKR-registratie kan gevolgen hebben voor het verkrijgen van een hypotheek als starter. Een negatieve BKR-registratie kan leiden tot een lagere hypotheek en een hogere rente. Het is daarom belangrijk om je financiële situatie in kaart te brengen, op tijd je rekeningen te betalen en je voor te bereiden op de hypotheekaanvraag. Het inschakelen van een hypotheekadviseur kan hierbij helpen. Ook is het belangrijk om te controleren of je BKR-registratie correct is en deze zo nodig te laten verwijderen of verminderen.

Als starter met een BKR-registratie zijn er dus wel mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen. Door verantwoord om te gaan met geld, je goed voor te bereiden en te kijken naar mogelijkheden voor een lagere hypotheek, kun je je kansen vergroten.

Mogelijke vervolgstappen voor starters met een BKR-registratie die een hypotheek willen aanvragen zijn:

  • Breng je financiële situatie in kaart
  • Zorg voor een positieve bankhistorie
  • Bereid je voor op de hypotheekaanvraag
  • Overweeg om een hypotheekadviseur in te schakelen
  • Overweeg om een lagere hypotheek aan te vragen

Door deze stappen te volgen, kun je als starter met een BKR-registratie je kansen op het verkrijgen van een hypotheek vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *